Login

Praga Cantat 2006:

To gull og «Best Musical Interpretation»


Både blandakoret og mannskoret forsynte seg rikelig fra premiebordet i den internasjonale korkonkurransen «Praga Cantat» i oktober 2006. Begge korene ble belønnet med gullmedalje, og fikk henholdsvis første- og andreplass i sine klasser. Blandakoret fikk i tillegg pris for beste musikalske fortolkning i konkurranse med alle korene uansett klasse.

Blandakoret toppet suksessen fra Jersey to år tidligere ved å gå helt til topps i sin klasse i konkurranse med ni andre kor. I tillegg fikk koret den høythengende prisen «Best Musical Interpretation» i konkurranse med alle deltakende kor.

Mannskoret fikk meget god uttelling i sin konkurransedebut i konkurranse med adskillig større mannskor fra hele Europa. De tretten mennene innkasserte en flott andreplass, og gjorde seg fortjent til en gullmedalje for sin innsats i de ærverdige lokalene i «National House» i Praha.

Krevende repertoar

Ambisjonsnivået minst like høyt som det var før konkurransen i Jersey to år tidligere. Dirigent Per Arne Olsen hadde lagt opp til et variert og krevende utvalg av korverker som vi skulle kunne utenat. Å synge uten noter gir et fortrinn under fremførelsen, men stiller selvsagt ekstra krav til innlæring, spesielt til de som også skulle synge i mannskorklassen.

Koret måtte legge ned en betydelig innsats for å lære alle sangene, som var på norsk, spansk, tysk, italiensk, engelsk og tsjekkisk. Gjennom høsten ble det gjennomført ekstra øvelser, og høstens korseminar på Tyriheim var viet konkurranserepertoaret. Ved å benytte kompetente kormedlemmer som interne konsulenter fikk vi etter hvert på plass både uttale og sangteknikk i samarbeid med dirigenten.

Konkurransen

Praga Cantat 2006: Mannskoret synger Moondance(?)
Mannskoret synger Moondance
Praga Cantat 2006: HUM-koret synger Trolldans.
Blandakoret synger Trolldans

Mannskoret gikk på scenen i den ærverdige hovedsalen i «National House» fredag ettermiddag og leverte en konsert som høstet stor applaus fra salen. Ansporet av mannskorets suksess gikk hele koret med betydelig selvtillit til innsats i nabosalen noen timer senere. Publikum brøt nesten forbudet mot applaus mellom numrene, og vi marsjerte ut til hjertelig applaus i salen.

Den gode følelsen ble bekreftet dagen etter da vi etter hvert skjønte at det ble gullmedalje og andreplass til mannskoret. Slett ikke verst for førstereisgutter, og en god grunn til å feire både dirigent og sangere. I uttalelsene til mannskoret berømmer dommerene koret for «Den mest musikalske frasering, det klareste språk!».

Likevel - prestisjen ligger nok i blandakoret, og derfor er det kanskje ikke rart at jubelen sto i taket da det ble klart at vi fikk gullmedalje også i denne klassen. Denne gangen gikk vi helt til topps i klassen, og som rosinen i pølsa fikk vi pris for «Best Musical Interpretation», som er en pris som deles ut i konkurranse med samtlige kor i alle klasser. Blandakoret fikk følgende attest: «Virtuos fremstilling med vidunderlig differensiering av de delvis meget vanskelige stykkene. Overbevisende!».

Best når det gjelder

Dette bekrefter at koret har en egen evne til å yte maksimalt når det gjelder som mest, og at vi har en dirigent som har en egen evne til å prikke «formtoppen» og plukke et repertoar som er akkurat innenfor korets potensiale og som gir maksimal uttelling i konkurransesammenheng.

Det høye musikalske nivået er oppnådd ikke minst takket være HEF Oslos velvillige prioritering av aktiviteten ved bidra med øvingslokaler og økonomisk støtte. Koret er til gjengjeld en betydelig ressurs for Human-Etisk Forbund som i en årrekke har dratt nytte av koret i sine seremonier og i andre kulturelle sammenhenger.

Om konkurransen

Praga Cantat er en internasjonal korkonkurranse som samler deltakere fra land i hele Europa. Dette var 20. gang konkurransen ble avholdt, og det var påmeldt 31 kor i ulike konkurranseklasser fra så langt unna som Venezuela. I tillegg deltok sju kor som stilte utenfor konkurranse.

Dommerpanelet besto av:

 • Hellmuth Drewes (A)
 • Jiří Kolář (CZ)
 • Marko Ivanović (CZ)
 • Miriam Nĕmcová (CZ)
 • Jiří Petrdlík (CZ)
 • Felix Resch (I)
 • Winifried Siegler (D)
 • Jakub Zicha (CZ)

HUM-korets konkurranserepertoar var :

Kategori A, «Male choir»:

 • Věno – B. Smetana (pliktnummer)
 • Matona mia cara – O. de Lasso
 • Yesterday – Lennon/Mc Cartney (arr: MacHuff)
 • Minnelied – M. Reger
 • Moondance – Van Morrison (arr: M. Webb)

Kategori C, «Mixed choir»:

 • Napadly Písně – A. Dvořák (pliktnummer)
 • Trolldans – Trad. (arr. B. Kruse)
 • Luci Serena e chiare – C. G. Da Venosa
 • Son de la loma – M. Matamoros (arr: C. Monrier)
 • Imagine – J. Lennon (arr: S. Eriksen)
 
2017.
August:
25-27. Korseminar/Gurvika.
September.
30. Forfall korkontingent.
kontonr. 7877 08 81985.
Oktober.
7 og 8. HN.
 November.
25 og 26. HN.
Desember.
19. KorJulebord.
2018.
Januar:
Februar:
24&25. Navnefester.
Mars:
April:
14&15. OBS, OBS! Navnefester I GAMLE LOGEN.
Mai:
Juni:
Juli:
August:
24-26. Korseminar.
September:
Oktober:
13&14: Navnefester.
November:
24&25. Navnefester.
Desember: