Login

Høydepunkter i HUM-korets historie

Juni 2017. opptreden og konsert i Nürnberg.

Vår opptreden i Oxford i 2014 viste seg å få konskekvenser. IVed påsketider fikk vi invitasjon fra Tyskland som skulle arrangere Welt-Humanisten-Tag i Nürnberg. Vi hadde gjort et sterkt inntrykk tydeligvis. ca.25 Hum'mere satte kursen sydover midt i juni. Kongressen ble holdt i Mesterzinge-Halle. Torsdag kveld sang vi tre sanger for kongressen. Fredag holdt vi egen konsert med et litt bredere sammensatt program og lørdag morgen opptrådte vi med Campuskoret fra München, og det var flott og oppleve våre nye tyske venner synge "Jeg lagde meg så silde" på nær feilfritt norsk. Det var en hyggelig tur med tid til både sightseeing på egenhånd og i grupper. tid til å spise lokal mat og smake på sydtyske øl mellom sangene.

Kortreff i Kristiansand, september 2016.

Disse samlingene for kor tilknyttet Humanetisk Forbund har vært arrangert i en årrekke siden Vi sto som vertskap for den første samlingen i 2006. Denne gangen var det Kristiansands-koret som var vertskap. Det ble en hyggelig helg hvor vi fikk synge sammen og opptre for hverandre. korene sang utendørs på forskjellige steder i byen, HumKoret havnet nede ved havnen i litt lørdagsruskevær og fremførte to sanger for et interessert, og fåtallig publikum. Deretter bar det bort til Musikkens Hus hvor alle korene fremførte to numre for et lydhørt publikum, og til slutt dannet vi det store felleskoret og fremførte to sanger til. Lørdagskvelden ble avsluttet med festmiddag og selvsagt, mer sang. Kristiansandskoret har virkelig lagt listen høyt for oss andre, og om to år er igjen HumKoret som er vertskap.

Navnefest og minikonsert på Blaafargeverket, september 2015.

Koret fikk invitasjon fra Lokallaget om å synge på deres Navnefest og til å holde en liten konsert i etterkant av seremonien. Dette var en sjanse koret begjærlig grep. Det var morsomt å få synge i andre omgivelser enn det 'vante' Rådhuset. Mange av Navnefest-deltagerne ble også igjen for å høre konserten, vi presenterte en representativt utvalg fra vårt repertoire og også mannskoret vårt bidro med to-tre sanger fra sitt arkiv.

November 2014 - 25-¨års jubileumskonsert og CD lansering.

lørdag 22. november var koret igjen der vi hører hjemme, på scenen i levende live, foran en fullsatt sal med levende engasjerte mennesker. Mye tid, mange timer året igjennom har vært brukt å lage cd-plate. Utvidede korøvelser i studio, lørdager og søndager foran mikrofonen, vår kjære dirigent alene har logget rundt 90 timer ved mixepult og foran koret. en lang rekke komiteer og arbeidsgrupper var i sving gjennom året for å lose cd'en i havn, men også for å finne et lokale til jubileumskonserten. Å spille inn plate, med kun en mikrofon å forholde seg til er slitsomt, og føltes nok litt fremmed for mange.

jj

i levende live på 'Fabrikken'.

Men denne mørke novemberkveld var HumKoret igjen på plass i sitt rette element, som 'live-kor'. Noe av kveldens repertoire lå også på cd'en, men vi hadde også gjort dypdykk i arkivet og hentet sanger vi ikke har sunget på lang tid og noen sanger vi aldri har opptrådt med før, sanger fra den koristiske sløydbenk. Før og etter konserten ble det gjensyn med mange tidligere humkorister og det ble oss megen ros til del, for både for sangutvalget og fremførelsen. En puplikummer sa"Det så ut som dere hadde det så gøy på scenne." Visst hadde vi det gøy! Denne kvelden kunne koret ha sunget gjennom natten, denne lørdag 22. november kom HumKoret 'hjem igjen'!

August 2014. Reise og opptreden for World Humanistic Congress i Oxford.

Korturen denne gang gikk til Oxford, vi ble invitert til å opptre for delegater fra hele verden i ærverdige Sheldonian Theatre. Med oss i notepermene hadde vi et lite knippe sanger. Navnefest-og Konfirmasjonssanger. Vi opptrådte ikke i mange minuttene samlet sett, men publikum var merkbart rørt og de norske delegatene var sprekkferdige av stolthet over "Koret sitt." 

Juli 2013 – Til Hellas med Theodorakis.

Etter våre to kvelder med Theodorakis i november, ogønsket frabegge korene om å synge mer, ble det arbeidet på bred front i det stille for å oppfylle ønsket. Gjennom vinteren, utover nyåret og våren ble det jobbet i ymse arbeidsgrupper. En dag i januar fikk vi nyheten om at korene var invitert til å åpne Olympusfestivalen i Hellas,- Norge var plukket ut som «Honorary Country». Det var egentlig to drømmer som ble virkelighet, å synge Theodorakis nok en gang og til og med få gjøre det i Hellas. En rådgivende håndsopprekning i begge korene viste med all tydelighet at jo;dette skulle vi

I begynnelsen av juli satte nær 100 korister, 10 av Norges beste musikere samt familie, kjærester og venner kursen mot Paralia/Katerini som skulle være vår base under uken med prøver frem mot lørdag 6. juli, konsertdagen. Torsdag 4. juli var alle på plass til en lang dag og kveld med orkesterprøver, vi skulle samkjøre med solistene våre. Det var av forskjellige årsaker blitt nødvendig med forandringer i repertoire, to nye solister og kapellmester. Det ble et hjertelig gjensyn med Sofia Michailidi, vår bouzoukist gjennom flere konserter, Lakis Karneziz hadde også måttet takke nei, i hans sted kom Kostas Papadopoulos, og viste snart at han mestret sitt instrument med den samme virtouse kunnen. Men det var bass/barytonen Tassos Apostolou som gjorde sterkest inntrykk. Da han sang sin første sang foran koret, sto vi med fullstendig hakeslepp, for en stemme, for noen solister, for et orkester,- dette lovet godt for lørdagen. Da fredagens prøver var over fikk vi ‘fri’ lørdagen frem til avreise.

Lørdag formiddag mellom strandstoler og parasoller kunne man mellom den glade prat merke en spenning blant venner, et alvor og et fokus som lå der oppe i Dion, ved foten av gudenes fjell, Olympen. Kvelden kom og rundt halv ti toget koret ned i amfiteatret, bygget 200 år før Kristus, og inntok scenen. Etter at Olympusfestivalen var høytidelig erklært for ‘åpnet’, spilte orkesteret opp og vi var i gang. I to timer uten pause leverte vi et 20-talls sanger, fra mektige satser i Canto General, til greske slagere som «Marina» og «Zorba», vi fremførte også et knippe norske sanger, en bånsull, en bruremarsj og to Griegsanger fra Peer Gynt: «Solveigs sang» og «I Dovregubbens hall». Publikum var lydelig med oss og det ble en flott og mektig avslutning da kor og publikum sang «Det finst eit hav», og publikum og solister sang på gresk «O’ Kaymos».

Vi må ha hatt et flertall av værets makter på vår side. Under hele konserten ble himmelen bak koret flerret av kraftige lyn, tordenskrallene slo tidvis inn i mikrofonene og vindkuler feide ned i amfiet og blåste enhver noteblekke som ikke var festet med klyper eller strikk av gårde. Vinden hadde også med seg insekter i hopetall som fortumlet landet i hår, klær og notepermer. Maestro sto med en hånd på partituret, en fot på noter på plattingen mens han dirigerte orkester og kor med den ledige armen. Så ble våre siste toner tatt av vinden og vi ble busset ned til Dion by, til en taverna for premierefest. Ogder, under resturantens tak i hagen, kom regnet. Men da spilte det ingen rolle, og det la så visst ingen demper på gleden i felleskapet, smilene og den gode, litt tomme følelsen av utladning som skal følge etter en kraftanstrengelse som dette.

Amfiteatret i Dijon.

November 2012 - Musikk, magi og menneskeverd.

- To kvelder med Mikis Theodorakis.
Det begynte som et ønske om å gjenta suksessen fra 2005,- og ble så mye, mye mer. En helt ny og bedre konsert. 10 og 11. ble scenen i Oslo Konserthus' store sal inntatt av et kor på nær 120 sangere fra HumKoret og Sosialistisk Kor Oslo. 12. eminente musikere under ledelse av Trond Lindheim, fire strålende solister: Lakis Karnezis på bouzouki, Sofia Michailidi fra Statsoperaen i Athen, Astrid Hellesen og Lars Klevstrand. Ola E. Bø ga publikum forklarende og muntre tekstbiter mellom numrene og det hele under korenes avholdte dirigent Per Arne Olsen. Etter en hektisk høst med utvidede korøvelser og helgesemiarer sto vi klare til å gi publikum to timer med Theodorakis musikk. Repertoiret spente fra det vare, poetiske til det storslått, majestetiske,- fra melodiene alle kune nynne med på til ukjente perler. Det ble to kvelder som vi som var med kommer til å huske i lang, lang tid. Synergien, kontakten mellom scene og sal ble nesten fysisk merkbar og da publikum stemte med på det avsluttende ekstranummeret var go'klumpen i halsen stor, og gledestårene satt løst hos de fleste. To kvelder med Theodorakis, nær 2500 publikummere, det er vanskelig å tenke seg at "Dett var dett!" Siste tone er forhåpentlig ikke sunget ennå...

September 2012 - Samling for HEF-korene i Molde.

Rosenes by var rammen rundt det glade sangertreff mellom korene, tilknyttet HEF denne gang. Fredag kveld innledet vi helgen med å fremføre korenes respektive Navnefest-sanger. Lørdag kjørte vi i busser ut til Bud. Vi fikk oppleve Atlanterhavsveien og Hustadvika i et fantastisk vær og holdt en generalprøve på de innøvde fellesnumre for havet, vinden og solen. Vel tilbake i Molde sang vi for et fåtallig, men lydhørt publikum på en trapp i sentrum. Under den påfølgende banketten på kvelden, underholdt korene herandre med 2-3 innslag hver mellom rettene. Vårt innslag var tre av satsene fra "Byen" og vi fikk mange hyggelige tilbakemeldinger fra de øvrige korister og dirigenter. Så overtok Larvik stafettpinnen, så da vet vi hvor ferden går i 2014. Takk til Molde-koret for flott arrangement. 

November 2011 - Konsert med urfremføring av "Byen", et bestillingsverk av Hanne T. Aasheim.

Lørdag 12, inntok HumKoret, med mannskoret Ørnen og Oslo Ø, den gamle Kanonhallen på Løren. I vel to timer fikk publikum en variert koropplevelse som spente over et meget vidt spekter. Fra Ørnens galgenhumoristiske tekster på kjente melodier til Oslo Øs vakkert fremførte folkeviser. Hovedattraksjonen var likefullt Humkorets urpremiere på Hanne T. Aasheims "Byen" en hyllest til det urbane liv i fem satser. Med en utradisjonell regi qua koroppstilling angår, fremførte vi fortellingen om byens gleder og utfordringer foran et tydelig og lydelig begeistret publikum.

Juni 2011 - Korkonkurranse i Krakow.

16-20. juni deltok vi i konserter og konkurranse med, for en stor del, nytt stoff og fikk en god 3. plass i konkurransen. I tillegg deltok vi i flere konserter rundt i byen og vi sang sogar i den gamle saltgruven i Wieliczka.

Oktober 2010 - Samling for HEF-korene i Bergen.

Da vi deltok på samlingen, og seminaret i Stavanger i 2008, overtok Bergen stafettpinnen og dermed ble det gjensyn med byen mellom de syv fjell. Det ble hyggelig gjensyn med sosialt samvær og felleskonsert på Torgallmenningen som kronen på verket.

September 2010 - Kortur til Jerez, Spania.

Mens sommeren var på hell, reiste en stor del av koret med, for anledningen akkrediterte partnere, på hyggetur til Jerez. Vi holdt en minikonsert på en resturant i byen og benyttet sjansen til å besøke Sevilla. Tre dager med mange inntrykk, og en liten forlengelse av sommeren.

Oktober 2009 – ”Endelig voksen.” HumKorets 20-års jubileumskonsert.

Ikke før vi hadde Bergen fordøyet, spisset vi korets alle krefter og formidable talenter til vår egen festaften. Lørdag 31. fyllte vi Cosmopolite til kapasitet, tidligere hum’mere, familie og venner fikk en musikalsk reise gjennom korets historie. I over 2 ½ time fikk vi vist bredden i vårt repertoire. Fordums hum-korister i salen sang med og ungdom med lite eller intet forhold til kor var tydelig og lydelig facinert.

September 2009 – ”Grieg International Choir Festival” Bergen.

Fredag 4. September inntok koret scenen i Grieghallen og leverte et program som spente fra spansk ballade, shakespear’sk romanse til norsk bruremarsj. Vi fikk matchet oss mot de beste og fikk en hederlig plassering. Inspirert reiste vi hjem og kommer sterkere til neste konkurranse.

Okober 2008 – Rieneck/Tyskland.

HumKoret inntok Burg Rieneck med sang i borgens kjellere. Vi dro på utflukt til Lohr og besøkte det stedelige bryggeri og smakte på de lokale brygg. Vi avsluttet oppholdet med 1 ½ times konsert i den katolske kirken i Rieneck og fikk mye ros for sang og klang.

September 2008 - Humanistisk korseminar i kulturhovedstaden Stavanger

HEF-kor fra hele landet dannet for anledningen et kjempekor som sang under utdelingen av Humanistprisen. Under den påfølgende festmiddag underholdt korene hverandre med smakebiter fra sine respektive repertoir. Vi var selvsagt i ilden med både blandakoret og mannskoret.

Juni 2007 -Konsert på Oscarsborg Festning

Koret fremførte utekonsert under temaet "Sommernatt ved fjorden" i citadellet på Oscarsborg for 500 betalende tilskuere i strålende sommervær. Koret opptrådte sammen med solistene Heidi Gjermundsen Broch og Stephen Brandt-Hansen og "Det norske Anagramorkester" under ledelse av Trond Lindheim.

Oktober 2006 - Deltakelse i "Praga Cantat" i Praha

Blandakoret fikk førstepremie og gullmedalje i klassen "Mixed Choir" samt pris for "Best Musical Interpretation" uansett klasse.
Mannskoret fikk andrepremie og gullmedalje i klassen "Male Choir" i sin debut i konkurransesammenheng.

November 2005 - En hyllest til Mikis Theodorakis.

 Et forventningsfullt publikum fyllte Store Sal i Oslo Konserthus 6. november. Denne kvelden satte HumKoret, i samarbeid med Sosialistisk Kor Oslo opp «En hyllest til Mikis Theodorakis» - Den hittil største satsingen i HumKorets historie. Det ble en magisk markering av komponistens 80-årsdag.

Konserten besto i alt 19 sanger/verker fra komponistens mangfoldige arbeid, med utdrag fraMauthausen, Lipotaktes, Canto GeneralogZorba. Sammen med et 10 manns orkester fikk vi det privilegium å få samarbeide med store navn som hadde fremført musikk av Theodorakis i en årrekke:
  • Lakis Karneziz, den verdenskjente bouzoukispilleren som har samarbeidet med Theodorakis i over 40 år.
  • Sofia Michailidi fra Nasjonaloperaen i Athen, som har sunget Theodorakis siden 17-årsalderen.
  • Evelyn Jons fra Sverige.
  • Paul Åge Johannesen og Astrid Hellesen fra Norge og kveldens konfransier, Unn Vibeke Hol, som også resiterte Pablo Neruda mellom Canto-satsene.
Musikken til Theodorakis kjennetegnes av særegen bruk av enkle akkorder og sammensatte rytmer. Hans krevende korarrangementer med partiturer som nesten sprenger registrene til den enkelte stemmegruppe bød på store utfordringer for koristene under innøvelsen og oppkjøringen til konserten. For den enkelte sanger og korene som helhet ga dette rikelige muligheter for musikalsk utvikling denne høsten.
 
For å kunne få et så gedigent prosjekt i havn, besluttet vi tidlig å inngå samarbeid med Sosialistisk Kor Oslo, dette koret har lang erfaring med å fremføre denne musikken og har sunget Canto General ved flere andledninger, i Norge og i utlandet under ledelse av vår felles dirigent Per Arne Olsen. Vi fikk også flott støtte av prosjektsangere fra koret Sangvinikerne i Hønefoss.
 
Publikum fra hele landet bidro med sin varme og entusiasme, og gjorde denne novemberkvelden til en uforglemmelig opplevelse for korene, orkesteret, solistene og dirigent. Det eneste negative vi fikk høre, var at vi kun holdt én konsert!
 

August 2005 – Polen.

Foranledningen var et bryllup og ønske om sang for et norsk par som skulle vies i Zakopane. På Hum-kor’sk vis gjorde vi det til en snau ukes opplevelsestur. Første stopp var Krakow med dagsturer i distriktene. Sangmessig ble saltgruvene i Wieliczka et høydepunkt. Vi sang i en katedral hugget i salt 900 meter under jorden. Vi besøkte også Auschwitz/Birkenau-leirene før vi reiste til Zakopane og mottok brudepar og gjester med sang da de kom tilbake til hotellet sitt etter vielsen. Reisen ble avsluttet med noen dager i Warzawa.

Oktober 2004 - Deltakelse i "The International Choir Festival of Jersey"

Vi fikk 87 poeng og andreplass i klassen "Mixed Choir" og vant "Jenners Trophy for Best Individual Choral Piece" uansett klasse.

Skolekonsert på Jersey 2004

Juli 2003 - Maribel-konsert i Arendal

Friluftskonsert i Arendal i forbindelse med fredsleir på Tromøya.

Vinter 2002 - Deltakelse i "Shabana går på ski over Grønland"

Gutta i koret var med på Shabana Remans stand-up show på Scene West i Oslo i november - mars. Dessuten på forestillinger i Drammen, Lillestrøm og Moss på våren. Dette ble opptakten til HumMennene.

20. oktober 2002 - Maribel-konsert i Trondheim

Konserten ble avholdt i forbindelse med åpningen av Menneskerettighetshuset.
Det var også kor-seminar med flere andre HUM-kor i Norge.

16. september 2002 - Maribel-konsert

Fremføring av en konsertversjon av "Maribel frå Patria" i Ingeniørenes Hus i forbindelse med 20års-markeringen for massakren i de palestinske flyktningeleirene Sabra og Chatilla. Konserten var med Marcus Tønseth.

Desember 2001 - Ur-fremføring av syngespillet "Maribel frå Patria"

Fulle hus og kjempesuksess med to forestillinger på Sagene festivitetshus.

Mai 2001 - 50-års jubileum for Borgerlig Konfirmasjon

Koret synger i seremoni direkteoverført på NRK TV.

November 2000 - Konsert i Gamle Logen

Samarbeid med med Rosenhof-koret og Oslo Ø. Fullsatt sal og kjempestemning.

November 1999 - Jubileumskonsert og fest

Koret feiret de første 10 år med konsert i Oslo Konserthus (lille sal) sammen med Lars Klevstrand. Anders Rogg var instruktør gjennom høsten frem til konserten. Heidundrande fest etterpå.

Mai 1999 - Human-etisk vigsel

Koret bidro i underholdningen da det ble avholdt en stor vigsel i regi av HEF i Den Gamle Logen.

November 1998 - Konsert på Cosmopolite

Vi synger låter skrevet til koret av Geirr Lystrup sammen med ham og gruppa Godtfolk.

24. oktober 1997 - FN-dagen

Vi synger på Human-Etisk Forbunds stand på Egertorget.

Mai 1997 - Landssangerstevne i Bergen

Vi deltar i konkurranse for blandakor klasse A. Kommer lett til finalen, og ender der på 4. plass.

Høsten 1996 - CD-lansering

Vår CD "Frodige fragmenter" slippes. Det lå veldig mye forberedelser bak i det siste året. Lars Klevstrand er med på noen av sporene.

Juni 1996 - Landssangerstevne på Hamar

Ingen konkurranse denne gangen. Kun sang og moro.

Våren 1996 - Human-Etisk Forbund fyller 40 år

Vi underholder.

August 1995 - Dirigentskifte

Vår faste dirigent Per Arne Olsen kommer tilbake etter endt permisjon.

Våren 1995 - "Veien fram"

Norsk Arbeidsmandsforbund markerte 100 år med en nyskreven oppsetning som fikk navnet "Veien Fram". Koret deltok på oppsetninger over store deler av østlandet våren 95.

Tur til Telemark for å holde konserter i Bø og Breivik.

Oktober 1994 - Jubileumskonsert

Koret markerte 5-årsjubileum med en jubileumskonsert.

Juni 1994 - Tur til Skagen

Vi synger på "Skagen-festivalen."

Mars 1994 - Dirigentskifte

Vår faste dirigent Per Arne Olsen går i en drøyt ett år lang permisjon. Mette Kaaby overtok som dirigent.

Mars 1994 - Konsert og tv-innspilling

Et samarbeid med Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen blir til konsert i mars. Stedet er Bootleg på Sandaker.

Igjen er vi med i tv innspilling i NRK, denne gang i forbindelse med innspilling av Da Capo.

Desember 1993 - Humanistprisen

Vi synger under tildelingen av årets Humanistpris, som går til NOAS. Annette Thommessen tar imot prisen.

Høst 1993 - "Larsivalen"

Vi ble av Lars Klevstrand, sammen med noen andre kor, invitert til å synge på Larsivalen i anledning Lars Klevstrands 25 års jubileum som artist.

Sommer 1993 - Sommerkonserten

En liten del av koret tar turen opp til Holmenkollen for å synge i årets sommerkonsert.

Sommer 1993 - Sommertur

Tur til Kragerø med konsert i sentrum og ute på Gunnarsholmen.

Mars 1993 - Konsert

Konsert i Gamle Logen sammen med Lars Klevstrand.

November 1992 - Konsert på "Slurpen"

Konsert sammen med Lars Klevstrand. Repertoaret teller nå 61 sanger.

Juni 1992 - Korstafett

Vi var invitert av Oslo Korforbund til korstafett i Gamle Logen sammen med mange andre kor.

August 1991 - Første Herøya-seminar

Seminar på Herøya i Steinsfjorden ble avholdt for første gang. Høstseminar har siden vært avholdt hvert år.

Februar 1991 - Første konsert

Den første konserten i egen regi, på Slurpen. Solist var Siri Torjusen.

Januar 1991 - NRK

Vi ble invitert av NRK som statister i fjernsynets serie Norsk historie.

Oktober 1990 - Første kortur

Korets første reise gikk til Bergen etter en invitert av Bergenskoret i forbindelse med Human-Etisk uke. Der hadde vi opptreden sammen med Else Michelet på Bryggen Museum.

Mai 1990 - Borgerlig konfirmasjon

Vår første opptreden på ungdomsfesten i Oslo Rådhus.

Desember 1989 - Borgerlig navnefest

Korets første opptreden var Borgerlig Navnedag.

Mai 1990 - Borgerlig konfirmasjon

Vår første opptreden på ungdomsfesten i Oslo Rådhus.

Juni 1989 - Oppstart

HUM-Koret startes etter et initiativ av Bjørn Rasch Østby, og i Oslo Fylkeslags regi.

 
2017.
Desember.
19. KorJulebord. Ingeniørenes Hus,
kl. 18.30 - ?
2018.
Januar:
Februar:
24&25. Navnefester.
Mars:
April:
14&15. OBS, OBS! Navnefester I GAMLE LOGEN.
Mai:
5&6. Konfirmasjoner.
26&27. Konfirmasjoner.
Juni:
Juli:
August:
31/8-2/9. Korseminar.
September:
14-16. HefKor-treff, Oslo.
Oktober:
13&14: Navnefester.
November:
24&25. Navnefester.
Desember: